Naam Zes Molens

Waar komt de naam De Zes Molens vandaan. In 1896 ging men er toe over om de 5 polders bij Hoornaar, die een aaneengesloten gebied vormden op te heffen en slechts een polder te stichten voor het hele gebied met de naam Polder Het Land Der Zes Molens. Zo ontstond een van de grootste polders van de Alblasserwaard.

In de polder stonden ooit zes molens. Waar deze molens hebben gestaan heeft Meine Mollema beschreven in twee artikelen in het blad van de Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos. Ook molendeskundige ing. Jan den Besten uit Loenen aan de Vecht heeft een zeer interessant boek geschreven over de polder en zijn vroegere zes molens. Van de zes molens zijn er nog twee over: de Scheiwijkse Molen en de Oudendijkse Molen.

Het boek “De Zes Molens” kost € 9,50. Verkoopprijs inclusief verzending buiten Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos € 13,00. U kunt het bestellen door het bedrag over te maken op het IBAN no. NL77RABO0346320097 van de Historische Vereniging HHN onder vermelding van uw adres, uw naam en de titel “De Zes Molens”.
kaartje met molens6

1. Windasmolen 2. Scheiwijkse molen 3. Kleine Wielmolen 4. Grote Wielmolen
5. Essemolen 6. Oudendijkse Molen (Lutjeswaardse Molen)